Olavsdagene på Avaldsnes

Olavsdagene på Avaldsnes

Publisert: 22.05.2019

Olavsdagene på Avaldsnes 2019

Årets utgave av Olavsdagene på Avaldsnes blir annerledes på mange måter. Olavskirken er stengt grunnet restaureringsarbeider, men komiteen bak festivalen har valgt å ikke legge arbeidet helt ned av den grunn.

Sammenlignet med tidligere utgaver med langt over 20 arrangement, går vi i år for en kraftig redusert versjon med kun fire torsdagskonserter som alle har form av en middagsbønn med en 35-minutters konsert som et postludium og anledning til meditasjon. Vi flytter hele festivalen til Kopervik kirke, som med sitt flotte Bösendorfer-flygel og et imponerende Marcussen-orgel fra 2018 vil skape gode forhold for våre musikere. Alle arrangementene er gratis med kollekt ved utgangen, og støttes av Karmøy kommune og Scandic Maritim Hotel.

Her følger programmene for de fire torsdagene i juli:

TORSDAG 4. JULI KL 12.30-13.15

Inger-Lise Ulsrud, konsertorganist og kantor i Uranienborg menighet, Oslo. Liturg: Jon Sverre Servan, sokneprest i Falnes menighet.

PROGRAM
Johann Kaspar Kerll (1627-1693): Passacaglia

Joseph Haydn (1732-1809): Tre stykker for Flötenuhr
- Presto
- Andante
- Vivace

Ludwig van Beethoven: Adagio für eine mechanische Orgel
1770-1827

Charles-Marie Widor (1844-1937): Fra Symphonie Romane op. 73
- Cantilène

Ad Wammes (*1953): Miroir

Inger-Lise Ulsrud: Orgelimprovisasjon

Henry Mulet (1878-1967): Tu es petra

Inger-Lise Ulsrud er professor i orgel og orgelimprovisasjon ved Norges musikkhøgskole og kantor i Uranienborg kirke i Oslo. I tillegg til en omfattende konsertvirksomhet i Russland og store deler av Europa, har hun regelmessig gitt mesterklasser i inn- og utland.

Hun har også medvirket ved en hel del CD-innspillinger og utgitt solo-CDer bl.a. Olivier Messiaen: Early organ works og Meditatio to orgelsykluser av Kjell Mørk Karlsen.

Inger-Lise Ulsrud har innehatt en rekke verv som medlem av Koralbokkomiteen i tilknytning til utgivelsen av Norsk Salmebok 2013. Hun har vært styremedlem i Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, jurymedlem ved Kungliga Musikaliska Akademien og nå i Oslo Orgelfestival. I tillegg har hun vært leder av kirkemusikkavdelingen ved Norges musikkhøgskole i en årrekke.

Ulsrud er også benyttet som jurymedlem ved internasjonale orgelkonkurranser.

Hennes fagbok i orgelimprovisasjon «En improvisators betroelser» utkom på Cantando Musikkforlag høsten 2018.

 

TORSDAG 11. JULI KL 12.30-13.15

Øystein Bredal, kantor i Kopervik menighet. Liturg er May Ingunn Vrålstad, sokneprest i Torvastad menighet.

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Preludium og fuge i D-dur, BVW 532

Johann Sebastian Bach: Schmücke dich, o liebe Seele (Jesus, livets sol og glede), BVW 654

Josef Rheinberger (1839-1901): Canzonetta, opus 167,3

Felix Mendelssohn (1809-1847): Orgelsonate nr 2 i c, opus 65, nr. 2
i. Grave
ii. Adagio
iii. Allegro maestoso e vivace
iv. Fuga. Allegro moderato

Øystein Bredal, f. 1970, er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium i Trondheim og har vært kantor i Kopervik menighet siden 1993.

 

TORSDAG 18. JULI KL 12.30-13.15

Sarah Margrethe Lie, fiolinist frå Kopervik men nå bosatt i Italia, akkompagneres av pianist og organist Ingrid Berg Tobiassen. Liturg er Kristian Støle, sokneprest i Kopervik menighet.

PROGRAM
Josef Rheinberger (1839-1901): Fra Sechs stücke, opus 150
- Pastorale, nr 4
- Tema og variasjoner, nr 1

Ole Bull (1810-1880): Sæterjentens søndag

Ole Bull: I ensomme stunde

Edvard Grieg (1843-1907): Fra Sonate nr 3 for fiolin og klaver, op. 45
ii. Allegretto espressivo a la Romanza
iii. Allegro animato

Sarah begynte å spille fiolin på Karmøy Kulturskole da hun var 10 år, derfra gikk hun videre til musikklinjen på Skeisvang og deretter studier ved Institutt for musikk og dans, Universitetet i Stavanger. Hun har vært fast medlem i kammerorkesteret 1B1 som i 2014 vant spellemannprisen i kategorien klassisk musikk, deltatt på turneer til New York, Italia og Singapore, i tillegg til samarbeid med musikere som bl.a. Leif Ove Andsnes, Arve Tellefsen, Renee Flemming, Clemens Hagen og Benjamin Schmid. I 2016 fullførte hun sin bachelorgrad under veiledning av Jan Bjøranger. Høsten etter flyttet hun til Firenze for ett år utveksling ved Scuola di Musica di Fiesole, som regnes som en av de beste skolene for strykere i Italia. Samme år ble Sarah tildelt både SR-Bank’s talentstipend G9alt og Karmøy’s kulturstipend. Hun er fortsatt bosatt i Firenze hvor hun nå frilanser som kammer- og orkestermusiker, turnerer med det anerkjente Baltic Sea Philharmonic og er fast konsertmester i Orchestra Sinfonica Florentia.

Ingrid Elisabeth Berg Tobiassen (1983) er født i Sverige, men oppvokst på Tonstad i Sirdal. Hun er utdannet klaverpedagog og kantor fra Grieg-akademiet i Bergen, med henholdsvis Audun Kayser og Karstein Askeland som sine lærere. Våren 2011 fullførte hun sin mastergrad i utøvende orgel ved Musikhögskolan i Piteå, Sverige, hvor professor Hans-Ola Ericsson var hennes lærer. Hennes master-prosjekt var et studium av den svenske komponisten Torsten Nilssons verk ”Crucifigatur” (1968) fra et utøverperspektiv.
For tiden jobber hun som kantor i Torvastad menighet på Karmøy.
Ingrid Elisabeth Berg er aktiv som konsertorganist og har holdt
konserter både her i Norge (bl.a. under Orgelets ønskekonsert i Stavanger konserthus, Festspillene i Bergen, Oslo domkirkes sommerserie og Bodø Internasjonale Orgelfestival) og i Sverige, Tyskland og Spania.

 

TORSDAG 25. JULI KL 12.30-13.30

«Enno ein gong» – et nytt blikk på Vinje-sangene

Medvirkende:    ,

  • - Tore Kloster, tenor
  • - Ingunn Ådland, klaver
  • - Njål Bokn, litterære kommentarer

Bakgrunnen for dette programmet er erkjennelsen av at Edvard Grieg ikke nødvendigvis bruker tekstene slik dikteren Aasmund Olavsson Vinje skrev dem. De medvirkende har gransket dette og lar det munne ut i et konsertforedrag der de originale tekstene blir brukt og der historiene omkring tekstene blir belyst. Vi får også høre Vinje-sangene Grieg ikke tok med i sitt opus 33.

Tore Kloster kommer fra Halsnøy i Kvinnherad. Han er utdannet ved Griegakademiet i Bergen og Royal Academy of Music i London.

Ingunn Ådland er født i Bergen. Hun har vært elev av Ruth Knudsen, Jan Henrik Kayser, Albert Ferber og Kendall Taylor. Etter debutkonsert i Oslo har hun gitt utallige konserter nasjonalt og internasjonalt; både som akkompagnatør og solist. Her hjemme har hun gitt konserter for Festspillene i Bergen og Rikskonsertene, samt spilt med bl.a. Oslo Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester og Collegium Musicum.

Njål Harald Bokn er utdannet ved Universitetet i Bergen og har undervist i norsk og historie ved Langhaugen videregående skole siden 1987. Interessen for landsmålsforfatterne Garborg og Vinje har han hatt siden studietiden. Særlig har han vært opptatt av hvordan de både etablerte seg som markante normsettere innenfor den etablerte kulturoffentligheten, men samtidig etablerte en alternativ kulturell norm, Vinje gjennom Dølen og Garborg gjennom Fedraheimen