Funn av ukjent kongsgård på Avaldsnes


Arkeologer fant ukjent kongsgård. Nå må historien kanskje skrives om.

– Dette er en stor oppdagelse. Det er nærmest et eventyr. Vi har funnet noe som har vært helt ukjent inntil for bare noen måneder siden, forteller professor og arkeolog Dagfinn Skre ved Universitetet i Oslo.

«Hele Karmøy» har kjent til at det har foregått utgravinger ved Avaldsnes kirke i sommer. Hva som egentlig er blitt gravd frem – og betydningen av det – har arkeologene hittil vært forsiktige med å kunngjøre.

– Vi har avdekket et kongsgårdsanlegg bygget under Norges storhetstid, sannsynligvis i årene før 1308. Tidligere har vi visst om bare tre slike anlegg i Norge, og dem har vi kjent til i over hundre år, forteller Skre.

Funnet er et resultat av et ti år langt utgravings- og forskningsprosjekt. Utgangspunktet var ikke å lete etter noen kongsgård fra middelalderen, men fra jernalderen.

Like før disse utgravingene ble avsluttet i 2012, støtte imidlertid arkeologene på en mur. Den gang hadde arkeologene hverken tid eller penger til å fortsette, så området ble dekket til igjen. Men i år kom pengene på plass i statsbudsjettet, og utgravingene kunne gjenopptas.

– Etter hvert som vi så omfanget på murene, skjønte vi raskt hva det dreide seg om, og det er ikke til å legge skjul på at hjertet banket litt raskere da. Det er noen sider i historiebøkene som må skrives om etter dette funnet, sier Dagfinn Skre.

(artikkel hentet fra Aftenposten av Arnfinn Mauren)

Illustrasjon: ARKIKON, Ragnar L. Børsheim
Tilbake